Bostadsrättsförening och städansvar

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening där alla som är boende i föreningen tillsammans äger bostaden. När man köper en bostadsrätt äger man den bostaden man köper, men inte själva bostaden som boendet ligger i. Det är föreningen som äger bostadshuset. En förening räknas som en juridisk person.

Så länge man följer bostadsrättsföreningens regler får man bo i sin bostad under obegränsad tid.

Fördelar med en bostadsrättsförening

Den största fördelen med en bostadsrättsförening är att alla ni som faktiskt bor i bostaden har möjlighet att komma med förbättringsåtgärder. Det är ni som gemensam förening tar beslut om vad som ska fixas runt om i byggnaden, vilket kan höja värdet på din bostad den dagen du väljer att sälja. Mer fördelar är att:

– Bostadsrättsföreningen är öppen för alla, så länge man uppfyller villkoren som står skrivna i stadgarna.

– Varje medlem i föreningen har en röst var.

– En bostadsrättsförening får ha ett brutet räkenskapsår.

Husdjur i bostadsrätt

Husdjur kan vara en orsak till konflikter med grannar, så tänk på det här innan du skaffar husdjur om du bor i en bostadsrättsförening. Visste du exempelvis att skällande räknas till störning? Genom att kolla upp vilka regler som gäller i huset kan du undvika konflikter längre fram.

Städning och ansvar

Som boende i en bostadsrättsförening har du rätt att göra om inuti din egen bostad. Föreningen står för gemensamma utrymmen samt sådant som leder fram till din bostad. Exempelvis avlopp, fasader, elektricitet, vattenledningar och ventilationskanaler.

En vanlig orsak till grannosämja kan handla om hur gemensamma utrymmen bör och ska hanteras. Detta inkluderar trapphus, tvättstuga och gemensamma utrymmen utomhus. Hur dessa ska hantera bör vara klargjort i stadgarna som skrivs när föreningen skapas.

Många föreningar tar ett gemensamt beslut om att vissa saker är lättare att ta hjälp utifrån med. Exempelvis städning är ett område där många inte tar sitt ansvar, då kan man anlita städtjänster för Bostadsrättsföreningar istället som tar hand om städningen åt en. Många tycker det är värt att höja avgiften med några kronor för att slippa städningen.

Det är främst tre ställen som föreningen gemensamt ska städa. Dessa är tvättstugan, gemensamma utomhusytor och trapphus om man bor i ett lägenhetskomplex. Finns det en gemensam lokal att hyra ingår även denna.

Städning i trapphus

Ska man sälja sin bostad är det viktigt med ett bra första intryck för spekulanterna. Och det första intrycket sker just i trapphuset och de gemensamma utomhus-utrymmena.

Städning i trapphus innebär att man ska minst:

– Dammsuger och sopar golv

– Fuktmoppar

– Våttorkar ledstänger och räcken

– Rengör hissen både utvändigt och invändigt

– Eventuella speglar ska tvättas av

Anlitar man en firma brukar dessa även se till att damma av postfack, skaka av dörrmattor och torka av annat som finns i trapphuset.

Städning utomhus

Det vanligaste är att man ser till att papperskorgar blir bytta, man sopar bort grus och annat från marken och att eventuell grill ser fräsch ut. Har ni en gräsmatta eller rabatter ska även dessa skötas gemensamt.

Städning i tvättstugan

Kanske det vanligaste stället där man tycker att städningen brister. Det är allmän hyfs att du varje gång du använt tvättstugan rengör filtren, borstar bort eventuellt damm och att maskinerna är redo för nästa person. Vid större städningen bör man även:

– Våttorka bänkskivor och maskiner.

– Rengöra tvättho.

– Dammsuga och våttorka golv.

– Tömma papperskorgar.