Byggprojekt och kostnader

Vad kostar ett byggprojekt? Det finns inget direkt svar på den frågan eftersom det kan variera en hel del. Kostnaden beror på hur stort projektet är och vilken typ av byggprojekt det gäller. Du som ska påbörja ett byggprojekt måste bestämma en budget. Det är det allra viktigaste. Ett tips är att du gör budgeten lite större än vad du tror allting kommer kosta. På så sätt har du en liten summa över att använda vid eventuella överraskningskostnader. Skulle priset bli högre än vad du tänkt dig kan du behöva kompromissa, tänka om eller ansök om lån för att ha råd.

Många som ska påbörja ett projekt inser tidigt att det kommer kosta en hel del och ansöker därför om lån direkt. En rekommendation är att du först räknar ut vad allting kommer kosta och lägg till en liten extra summa. Sedan kan du se ifall det är något du skulle ha råd med själv eller om du måste ta ett lån.

Punkter att tänka på vid budget

Det finns en rad kostnader du måste tänka på innan du kan börja med din budget. Vilka punkter som gäller beror dock på vilket sorts byggprojekt du ska börja med.

  • Vid stora byggprojekt kan du behöva ansluta tomten till avlopp och vatten. Det är en viktig kostnad att tänka på.
  • Det kan tillkomma en kostnad när du köper tomt från en privatperson. Ta reda på ifall du måste betala en gatubyggnadskostnad innan du fokuserar på budgeten.
  • Elnätet är också en viktig punkt, alltså om du måste ansluta din tomt till elnätet. Genom att kontakta ditt elbolag kan du få en idé om vad det kommer kosta.
  • Förutom dessa punkter kan det tillkomma kostnader om du väljer att anlita en arkitekt, arvode till konstruktör och bygglovsavgiften.

Material- och arbetskostnad

Förutom alla punkter nämnda här ovan måste du räkna in kostnaden för allt material och arbetskostnaden, om du anlitar någon till att bygga. Väljer du att bygga det mesta själv kan arbetskostnaden minska. Dock är det viktigt att du anlitar någon till de delar du inte har kunskap av, exempelvis elen.

Materialkostnader:

  • Alla markarbeten, till exempel vattenanslutningar, plattgjutning och schaktning för grunden.
  • Fasaden, tak och stomme. Samt allt material till väggarna, golvet, isolering och dörrar.
  • Badrums- och köksinredning. Kakel, möbler, tätskikt. Beroende på hur ditt badrum och kök ska se ut kan kostnaderna här lätt bli högre än du tänkt. Det finns dock prisvärda alternativ.

Arbetskostnader:

  • Om du anlitar företag eller hantverkare måste du räkna in kostnaden för det arbetet. Vare sig du anlitar de för hela projektet eller endast en viss del.

Det är de viktigaste punkterna du måste ta med i beräkningen. Det kan tillkomma ytterligare kostnader om ditt projekt är väldigt stort. Exempelvis om du ska bygga ett hus med garage, priset för själva tomten, altan och vissa planeringar. Men börjar du med att ta reda på kostnaderna för alla dessa punkter har du en bra början för vad allting kommer kosta, vare sig du behöver ta ett lån eller inte.