Genomför ett byggprojekt korrekt och belöna dig längs vägen

Att genomföra byggprojekt innebär att din vardag blir lite annorlunda ett tag och att du förmodligen måste lida igenom en period där livspusslet blir mer komplicerat än vanligt. Du behöver inte lida onödigt mycket. Gör byggprojektet till en rolig resa där du använder tiden till att lära känna dig själv bättre och belöna dig själv och dina framsteg med härliga bakverk under tiden.

För att ditt byggprojekt ska gå så smidigt och smärtfritt som möjligt finns det några saker du kan tänka på. Till att börja med beror ju dina förberedelser och dina åtgärder på hur stort byggprojekt du ska genomföra. Det kanske kan vara bra att planera för att bo någon annanstans under tiden du bygger om. Annars kan det underlätta med mindre förberedelser för att få projektet klart så snabbt som möjligt.

Förbered inför bygget

En av de viktigaste förberedelserna du kan göra är att rensa området som ska byggas eller renoveras, speciellt om det ska komma hantverkare som ska genomföra stora delar av byggprojektet. Se till att alla möbler är borta eller åtminstone att de är flyttade och täckta med plast så det inte kommer målarfärg eller byggdamm på dem.

Även om väggarna inte ska beröras av byggprojektet kan det ändå vara bra att ta bort väggprydnaderna. Målarfärg kan skvätta långt och i värsta fall träffa en dyrbar tavla eller prydnadssak du har på väggen.

Andra förberedelser du kan göra är att täcka golven med skyddande plast eller papper om det inte får komma färg eller repor på dem. Många glömmer att täcka golvet, men det är väldigt viktigt då väggfärg kan vara mycket svår att få bort när den väl har torkat.

Belöna dina små framsteg

För att överleva ditt byggprojekt är det viktigt att du belönar dina små framsteg. Även om det inte är du själv som bygger är det ändå bra att ge dig själv små belöningar längs vägen. Byggprojekt av alla slag kan lätt kännas dränerande och stressiga. Lyxa därför till det lite extra. Köp tårtor eller något hos www.dintarta.se för att göra din byggvardag lite roligare. Om du är den som utför det mesta med byggprojektet är det extra viktigt att ta pauser och belöna dina framsteg så att du orkar och håller modet uppe hela vägen.

Gör det billigare och säkrare att bygga

Anlitar du professionella hantverkare kan du använda det så kallade ROT-avdraget för att göra byggprojektet billigare. Det är ett skatteavdrag du får använda för renoveringar i hemmet. Se till att hantverkaren du anlitar är legitimerad och har alla papper och licenser i ordning.

Kolla gärna upp företagets ekonomi innan du anlitar dem så att du vet att företaget inte är konkurshotat. Många konkurshotade företag och oseriösa hantverkare arbetar med muntliga avtal, löften och prissättningar och kräver oftast förskottsbetalningar. Seriösa företag vill aldrig ha betalt innan jobbet är klart och ser alltid till att du får en riktig offert där all information framkommer, inklusive ett fast pris innan arbetet börjar.