bild på växthus

Växthus – bygga själv eller köpa färdigt?

Har du blivit välsignad med en härligt stor tomt så vill du troligtvis använda den till det yttersta. Många människor älskar att pyssla i trädgården, men det är inte alla som vill lägga ner så mycket tid. Är du däremot en av dom som mer än gärna odlar dina egna grönsaker så kan ett växthus vara precis det du söker.

På marknaden finns det mängder med olika typer av växthus att välja mellan, det går att köpa färdiga paket på k-rauta eller bygga ett helt växthus från grunden själv. Att ha ett eget växthus har blivit populärare än någonsin och allt fler väljer att skaffa sig ett. Växthusen blir allt större, mer stabila och mer exklusiva och istället för att bara användas för odling, så har husen nu blivit ett sätt att smycka sin trädgård. Innan du köper ett växthus är det viktigt att du funderar på vad du ska använda huset till. Vissa vill att växthuset ska fungera som ett extra uterum, samtidigt som man kan odla i det och andra vill enbart ha det för just odling. Experterna menar att man bör välja ett växthus som estetiskt är tilltalande, men att det också är viktigt att fundera över storleken på det. Vill du kunna gå in i växthuset ordentligt och kanske även slå dig ner en stund bör du räkna med minst 14-15 kvm. Välj gärna en storlek större än vad du hade tänkt dig. Det är inte ovanligt att intresset ökar i takt med att man börjar odla.

Vilken typ av växthus ska man välja?

Valet av växthus är inte alltid det lättaste. Husen kommer i alla möjliga former, storlekar och i olika material. Många människor föredrar aluminium, eftersom detta är ett material som är mycket beständigt och dessutom inte kräver något typ av underhåll. Sen är frågan om man ska välja isolerplast eller glas. Båda alternativen är bra, men om du bara ska odla är plasten att föredra. Glas kan dock vara estetiskt trevligare för många, men då är det viktigt att man väljer säkerhetsglas. Denna typ av glas är fem gånger starkare än vanligt glas och står stadigt för väder och vind.

Bygga ihop själv eller använda färdiga paket?

byggpaketDet finns egentligen två olika sätt att gå tillväga för att få sitt växthus på plats. Du kan antingen välja att bygga upp växthuset själv från grunden eller så kan du välja ett växthus som levereras monteringsfärdigt. Att bygga från grunden tar betydligt mer tid och därför väljer de flesta att köpa monteringsfärdiga. När du beställer ett sådant växthus får du inte bara hjälp med leveransen, utan du får även med tydliga instruktioner för hur du ska sätta upp växthuset på platsen som du har tänkt dig.

Även om det tar tid så kommer ett egenbyggt växthus att vara betydligt billigare och är därför ett bra alternativ för den som vill spara in på kostnaderna. Du måste börja med att skapa en tydlig ritning på hur växthuset ska se ut och även måtta så att du är säker på att allt stämmer överens med varandra. För att fixa glasen till huset kan du använda dig av begagnade fönsterrutor. Detta ger inte bara mer pengar i fickan, utan får även ditt växthus att se mycket personligt ut.